4 ziemniaki
10 róż brokuła
cebula
5 łyżek śmietany
2 kromki chleba na grzanki
2 łyżki masła
sól, pieprz, papryka
ponadto można dodać:
pietruszkę, pora, czosnek, koperek, podsmażoną szynkę itd.
W garnku około 20 minut gotujemy bulion oraz ziemniaki pokrojone na mniejsze części. W międzyczasie podsmażamy na maśle cebulę. Do garnka dodajemy brokuły, podsmażoną cebulę i doprawiamy. Gotujemy wszystko razem jeszcze 10-15 minut (można odłożyć kilka ugotowanych różyczek brokuła do dekoracji). Zupę zestawiamy z ognia aby wystygła. W tym czasie na drugiej łyżce masła podsmażamy grzanki czyli chleb pokrojony w kostkę. Gdy zupa wystygnie wszystko miksujemy. Znowu stawiamy na małym ogniu, dodajemy śmietanę rozmieszaną z odrobiną ciepłej zupy i soli. Zupa nie powinna się już ostro gotować.
czas wykonania: około 60 minut
koszt: około 7,50 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz