niedziela, 25 kwietnia 2010

Ciasto różowa pianka

ciasto na zimno

2 budynie śmietankowe lub waniliowe
3 szklanki mleka
1 łyżka cukru
2 galaretki wiśniowe, truskawkowe lub malinowe
1 kostka masła roślinnego
1 śnieżka
200 ml mleka
2 galaretki do różowej pianki  (wiśniowe, truskawkowe lub malinowe)
Dodatkowo:
1 galaretka czerwona lub różowa do przełożenia między masami budyniowymi
1 paczka biszkoptów na spód
do posypania: wiórki kokosowe lub starta czekolada

Dno tortownicy wykładamy biszkoptami nasączonymi w wodzie z dodatkiem cukru, ewentualnie kwasku cytrynowego. Jedną galaretkę należy przygotować dużo wcześniej (rozpuszczamy ją w 1 szklance wody) także żeby była już tężejąca, gdy będziemy nią przekładać masy budyniowe.
Do masy budyniowej należy ugotować 2 budynie w 3 szklankach mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru (nie trzeba słodzić więcej bo masa będzie i tak słodka dzięki galaretkom).Do jeszcze ciepłego budyniu należy wsypać 2 galaretki i dobrze wymieszać. W tym czasie należy przygotować kolejne 2 galaretki, które będą potrzebne do różowej pianki. Rozprowadzamy je każdą w 1 szklance wody.

Gdy budyń wystygnie dodajemy go małymi partiami do zmiksowanej kostki masła. Połowę masy budyniowej wykładamy na biszkopty i wstawiamy na kilka minut do lodówki. Następnie wylewamy tężejącą galaretkę. Również wkładamy do lodówki i czekamy ok 15 minut. Po tym czasie wykładamy na warstwę galaretki pozostałą część masy budyniowej.
Aby wykonać różową piankę miksujemy 1 śnieżkę w 200 ml zimnego mleko. Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej dwie galaretki (ostudzone, najlepiej lekko tężejące) i przez chwilę miksujemy wszystko razem. Piankę wylewamy na masę budyniową. Gdy stężeje posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.

5 komentarzy:

  1. Kocham pianki!!! Ostatnio mi nie wyszła, bo świeżego ananasa włożyłam pod galaretkę, a to, wiem już, sprawia, że galaretka odmawia posłuszeństwa:/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ! Będę musiała to zrobić !

    OdpowiedzUsuń
  3. Piyush Group is today
    one of the leading real estate developers of the
    country.
    my website :: Piyush Group

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy bez masła można zrobić te budynie z galaretką?

    OdpowiedzUsuń
  5. można, ale będzie niższe i smak nieco inny...

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...