2 budynie śmietankowe lub waniliowe
3 szklanki mleka
1 łyżka cukru
2 galaretki wiśniowe, truskawkowe lub malinowe
1 kostka masła roślinnego
1 śnieżka
200 ml mleka
2 galaretki do różowej pianki (wiśniowe, truskawkowe lub malinowe)
Dodatkowo:
1 galaretka czerwona lub różowa do przełożenia między masami budyniowymi
1 paczka biszkoptów na spód
do posypania: wiórki kokosowe lub starta czekolada
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami nasączonymi w wodzie z dodatkiem cukru, ewentualnie kwasku cytrynowego. Jedną galaretkę należy przygotować dużo wcześniej (rozpuszczamy ją w 1 szklance wody) także żeby była już tężejąca, gdy będziemy nią przekładać masy budyniowe.
Do masy budyniowej należy ugotować 2 budynie w 3 szklankach mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru (nie trzeba słodzić więcej bo masa będzie i tak słodka dzięki galaretkom).Do jeszcze ciepłego budyniu należy wsypać 2 galaretki i dobrze wymieszać. W tym czasie należy przygotować kolejne 2 galaretki, które będą potrzebne do różowej pianki. Rozprowadzamy je każdą w 1 szklance wody.
Gdy budyń wystygnie dodajemy go małymi partiami do zmiksowanej kostki masła. Połowę masy budyniowej wykładamy na biszkopty i wstawiamy na kilka minut do lodówki. Następnie wylewamy tężejącą galaretkę. Również wkładamy do lodówki i czekamy ok 15 minut. Po tym czasie wykładamy na warstwę galaretki pozostałą część masy budyniowej.
Aby wykonać różową piankę miksujemy 1 śnieżkę w 200 ml zimnego mleko. Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej dwie galaretki (ostudzone, najlepiej lekko tężejące) i przez chwilę miksujemy wszystko razem. Piankę wylewamy na masę budyniową. Gdy stężeje posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.
Kocham pianki!!! Ostatnio mi nie wyszła, bo świeżego ananasa włożyłam pod galaretkę, a to, wiem już, sprawia, że galaretka odmawia posłuszeństwa:/
OdpowiedzUsuńMniam ! Będę musiała to zrobić !
OdpowiedzUsuńPiyush Group is today
OdpowiedzUsuńone of the leading real estate developers of the
country.
my website :: Piyush Group
Czy bez masła można zrobić te budynie z galaretką?
OdpowiedzUsuńmożna, ale będzie niższe i smak nieco inny...
OdpowiedzUsuń