czwartek, 3 czerwca 2010

Zupa z czerwonej soczewicy i boczku

zupa z soczewicy

Składniki na 4 porcje:
1,5 l bulionu
150 g czerwonej soczewicy
1 puszka pomidorów
150 g gotowego makaronu zacierki
100 g boczku
1 cebula (onion)
1 marchewka
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku (garlic)
sól, pieprz, bazylia, natka pietruszki

Na maśle podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Gdy się zarumieni dodajemy marchew pokrojoną w kostkę lub plastry, cebulę pokrojoną w kostkę i drobno pokrojony czosnek. Na koniec dodajemy odsączone pomidory z puszki i dusimy kilka minut.
W międzyczasie gotujemy bulion do którego dodajemy soczewicę. Powinna gotować się około 20 minut. Po tym czasie dodajemy makaron zacierki oraz podsmażony boczek wraz z warzywami. Całość gotujemy jeszcze ok. 20 minut, na koniec doprawiamy.
czas wykonania: około 45 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...