środa, 21 kwietnia 2010

Zupa jarzynowa z czerwoną fasolą


150 g czerwonej fasoli
2 marchewki
1/2 pora
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 pomidory
150 g drobnego makaronu
1 litr bulionu (broth)
1 łyżka masła
sól, pieprz, papryka, bazylia (basil)
Fasolę należy namoczyć dzień wcześniej. Gotujemy fasolę przez 60 minut w tej samej wodzie, w której się moczyła. Następnie należy fasolę odcedzić. W garnku gotujemy bulion, do niego wrzucamy fasolę. Na patelni na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę marchew, później dodajemy drobno posiekanego pora (odrobinę zostawiamy do posypania gotowej zupy), cebulę i czosnek. Na koniec smażenia dodajemy obranego pomidora, pokrojonego w grubą kostkę. Podsmażone warzywa dodajemy do bulionu. Wsypujemy makaron - od tego czasu gotujemy zupę jeszcze 10 minut i na koniec doprawiamy i posypujemy drobno posiekanym porem (niesmażonym).


4 komentarze:

  1. a czy mozna dodac fasole z puszki? z gory dziekuje za odp :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, można - będzie dużo szybciej:) Fasolę trzeba opłukać i odcedzić.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też myślę, że będzie dobra i zamierzam ugotować.

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...