150 g czerwonej fasoli
2 marchewki
1/2 pora
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 pomidory
150 g drobnego makaronu
1 litr bulionu (broth)
1 łyżka masła
sól, pieprz, papryka, bazylia (basil)
Fasolę należy namoczyć dzień wcześniej. Gotujemy fasolę przez 60 minut w tej samej wodzie, w której się moczyła. Następnie należy fasolę odcedzić. W garnku gotujemy bulion, do niego wrzucamy fasolę. Na patelni na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę marchew, później dodajemy drobno posiekanego pora (odrobinę zostawiamy do posypania gotowej zupy), cebulę i czosnek. Na koniec smażenia dodajemy obranego pomidora, pokrojonego w grubą kostkę. Podsmażone warzywa dodajemy do bulionu. Wsypujemy makaron - od tego czasu gotujemy zupę jeszcze 10 minut i na koniec doprawiamy i posypujemy drobno posiekanym porem (niesmażonym).
a czy mozna dodac fasole z puszki? z gory dziekuje za odp :)
OdpowiedzUsuńTak, można - będzie dużo szybciej:) Fasolę trzeba opłukać i odcedzić.
OdpowiedzUsuńświetny przepis
OdpowiedzUsuńJa też myślę, że będzie dobra i zamierzam ugotować.
OdpowiedzUsuń