niedziela, 30 maja 2010

Kulki serowe


Na 6 kulek:
250 g sera półtłustego lub tłustego
2 plasterki sera żółtego
1 łyżeczka śmietany
2 łyżki posiekanych orzechów
kilka gałązek świeżej natki pietruszki
zioła prowansalskie
papryka mielona słodka
sól, pieprz

Ser biały zemleć w maszynce lub przepuścić przez praskę. Do sera białego dodać drobno pokrojony lub starty ser żółty, łyżeczkę śmietany, doprawić i wszystko wymieszać. Rękami formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Podzielić na 3 części. Dwie kulki obtoczyć w orzechach, dwie w papryce w proszku i ostatnie dwie najpierw w ziołach prowansalskich a następnie w drobno posiekanej natce pietruszki.
czas wykonania: 15 minut

7 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis, planuję takie kulki zrobić już od dawna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. same pozytywne recenzje od znajomych :):D tyle ze orzechy wloskie zamienione na pistacje...

    OdpowiedzUsuń
  3. Efektowna i prosta przekąska; polecam szczególnie robić te kulki z sera typu włoskiego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajowo:) Ja takie z ziemniaków i żółtego sera robiłam (do piwa, winka) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajowe akurat na zagryche

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja również od dawna planuje zrobić takie kuleczki, ale jakoś nie wychodzi. Skoro wszystkim smakują, to się niebawem za nie zabiorę.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo smaczne te kulki

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...