sobota, 31 lipca 2010

Ciasto Tulipan

Ciasto:
1 margaryna
5 jajek
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 1/2 szklanki cukru
1 kisiel cytrynowy bez cukru
1 kisiel wiśniowy bez cukru
2 łyżki maku (sypkiego)
3 łyżeczki kakao
cukier waniliowy

Margarynę z żółtkami i cukrem należy utrzeć. Następnie dodajemy przesianą mąkę i wraz z nią proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Kolejno należy dodać olej, zmiksować wszystko i na koniec dodać ubite białka i całość delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto należy podzielić na 4 równe części. Do I dodajemy kisiel cytrynowy, do II kisiel wiśniowy, do III kakao i do IV mak.
Formę/tortownicę należy wysmarować tłuszczem i wysypać bułką. Ciasto należy układać warstwami. Jeśli będzie to podłużna blaszka to jeśli przeciągniemy nożem wzdłuż ciasta otrzymamy efekt tulipany. Ciekawy efekt można również uzyskać wtedy, gdy pieczemy ciasto w okrągłej formie, wtedy przeciągamy nożem lub patyczkiem w kilu miejsca od środka formy ku brzegom formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni nie dłużej jak 40 minut.
Masa:
1 masło roślinne w kostce
1 szklanka śmietany
3 łyżki cukru pudru
Masło ucieramy mikserem, dodajemy cukier puder a następnie dodajemy stopniowo śmietanę.

Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto należy raz przekroić, połowę masy dać do środka resztę na wierzch ciasta. Górę można posypać orzechami lub użyć dodatkowo polewy czekoladowej.

6 komentarzy:

  1. O jaką śmietanę chodzi?

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie pieczemy to casto! jak nam nie wyjdzie to ja Cię znajdę.
    Pozdrawiam, :)
    Fruzia

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę Pani, moze powinna Pani zmienić hobby, bo tylko szkodzi Pani innym. Jak można wstawić taki przepis! Piekę ciasta od wielu lat i nigdy nie trafiło mi się tak nieudane ciasto! Już jak zobaczyłam ten przepis poczułam niepewność, ale miałam mało czasu więc tego nie przemyślałam. Już nie mówię o tym że po 40 min w rozgrzanym wcześniej piekarniku ciasto nie urosło... No cóż jak miało urosnąć z taką ilością tłuszczu... Dwa ilość cukru miała chyba sprawić że ciasto ma być słodkie jak wata cukrowa - aha. Trzy masa...jakby tłuszczu było mało... jeszcze jedna kostka, a co...i połączyć ze smietaną... Po chwili wszystko się rozwarstwiło... Proszę mi wierzyć od dawna piekę i nikomu nigdy nie wstawilam negatywnego komentarza i to nie jest w żaden sposób złośliwe. Proszę nie krzywdzic ludzi i usunąć ten przepis. Moja majówka jest już zepsuta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyczyny ważącego się kremu mogą być różne. Pierwsza, to różnica temperatur produktów. Druga, to przebicie kremu ( przy tłustych śmietanach). Te najczęściej. Najszybciej się rozwarstwi przy dwóch razem. Jak ma Pani doświadczenie w robieniu ciast, to umie Pani uratować rozwarstwiony krem, a przynajmniej powinna Pani wiedzieć, jak to zrobić. Tak na koniec, kto robi pierwszy raz ciasto na pokaz bez wcześniejszej próby???

      Usuń
  4. Ciasto super. Robię podobny krem, ale na maśle i teraz z jogurtem greckim, bo to zamiennik (w oryginalnym przepisie mojej Cioci było zsiadłe mleko).

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...