poniedziałek, 26 lipca 2010

Paluszki ziemniaczane

300 g ugotowanych ziemniaków
1,5 szklanki mąki
1 łyżka masła
1 jajko
sól, przyprawy na przykład: kminek, papryka, sezam, mak itp.
Ziemniaki ugotować ostudzić, przepuścić przez praskę, dodać do nich mąkę oraz masło i wszystko dokładnie wyrobić. Z masy należy formować cienkie paluszki o długości około 10 cm. Przed włożeniem do piekarnika paluszki smarujemy jajkiem najlepiej przy użyciu pędzelka. Na koniec posypujemy solą i kminkiem lub wedle uznania papryką, makiem, sezamem. Paluszki najlepiej rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury nie większej jak 200 st. i piec paluszki 7 do 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...