sobota, 24 kwietnia 2010

Rulony z szynki w galarecie


4 duże plastry szynki
100 g sera typu włoskiego
1 łyżeczka śmietany
1 łyżeczka chrzanu
sól, pieprz, papryka
1 szklanka bulionu
2 łyżeczki żelatyny
do dekoracji: marchew, papryka,por ewentualnie kukurydza, groszek, koperek, pietruszka

Ser typu włoskiego rozdrabniamy widelcem i mieszkamy ze śmietaną oraz chrzanem, doprawiamy. Tak przygotowanym serem smarujemy plastry szynki, zwijamy w rulony i ciasno układamy obok siebie. Żelatynę należy rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej, ciepłej wody i po wystygnięciu dodać do również ostudzonego bulionu. Bulion najlepiej przecedzić przez sitko, dzięki czemu galareta będzie ładniej wyglądać. Szynkę należy zalewać partiami, tak aby dekoracje z warzyw się nie przemieściły.

1 komentarz:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...