niedziela, 22 maja 2011

Ciemny biszkopt z jabłkami i masą karpatkową

Ciemny biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
3 łyżki kakao
Warstwa jabłkowa:
6 jabłek
1 galaretka
Masa karpatkowa:
1 masło roślinne w kostce
1 budyń waniliowy
1 i 1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
Biszkopt: rozdzielamy jajka, ubijamy mikserem białka razem z cukrem na sztywno. W małej miseczce mieszkamy żółtka z proszkiem do pieczenia i octem. Dodajemy to do ubitych białek i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy mąkę i kakao i również delikatnie mieszamy łyżką. Biszkopt pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze części. Na dno garnka wlewamy pół szklanki wody i dusimy jabłka przez jakieś 10 minut. Można dodać cynamon, nie wymagają słodzenia. Po wyłączeniu do gorących jabłek wsypujemy galaretkę w proszku i wszystko mieszamy.
Masa karpatkowa: można kupić gotową lub ugotować budyń w mniejszej ilości mleka niż na opakowaniu, z dodatkiem cukru. Masło ucieramy mikserem i dodajemy do niego stopniowo przestudzony budyń.
Biszkopt należy przekroić na pół, na pierwszą warstwę kładziemy jabłka. Jeśli zrobimy to w krótkim czasie po ich ugotowaniu nasączą one swoim sokiem biszkopt, przez co ciasto będzie wilgotne i pyszne. Przykrywamy drugą warstwą ciasta i na to dajemy masę karpatkową. Wierzch można polać polewą, posypać orzechami lub udekorować w inny sposób.

koszt: około 13 zł

5 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie mam kilka pytań. Jakiej mąki użyć?! Jaie ma być kakao gorzkie?! Jakie wymiary ma mieć blaszka i jak ją przygotować?! Krem taki do karpatki gotowy?! Jaki smak galaretki?! Ile dodać tego cynamonu?!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo Proszę o odpowiedź na powyższe pytanie...

    OdpowiedzUsuń
  3. blacha 26x36, cynamon 1 łyżeczka, masa jak do karpatki ale robiona samodzielnie, kakao gorzkie, galaretka wiśniowa najlepiej, mąka pszenna

    OdpowiedzUsuń
  4. Czym wykładamy formę papierem do pieczenia? Czy natłuścić i obsypać bułka tarta? Można do białek dodać szczyptę soli? Chodzi o krem Karpatka? Jeśli go używamy później też miksujemy z masłem? Mogę zastąpić masło roślinne masłem innym mam z nim nie najlepsze przejścia... Jabłka mają być kwaskowate czy słodsze?

    OdpowiedzUsuń
  5. Mąka i proszek mają być przesiane? Jeśli robimy krem z budyniem to jakich proporcjach go rozrobic? Budynie mają być bez cukru? Będe wdzięczna za odpowiedz wolę się upewnić....

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...