Ciasto kruche:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki masła
1 żółtko
1/2 szklanki cukru
3 łyżki śmietany
Wszystkie składniki razem zagnieść, rozwałkować na cienki placek, włożyć do formy wysmarowanej masłem i zapiec przez 10-15 minut.
Masa makowa:
500g maku 2x zmielonego
3/4 szklanki cukru
4 jajka (oddzielić żółtka od białek)
2 łyżki bułki tartej
bakalie
aromat
Mak należy utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy bakalie, aromat i bułkę tartą. Z białek ubijamy pianę i również dodajemy ją do maku i delikatnie mieszamy. Masę makową rozsmarowujemy równo na kruchym cieście.
Masa serowa:
750 g sera zmielonego
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń
2 jajka
Ser ucieramy z cukrami i budyniem (sypkim), na koniec dodajemy jajka. Masę serową rozsmarowujemy na masie makowej. Całość pieczemy przez 60 minut w temperaturze 170 stopni. Wierzch można dowolnie posypać kruszonką lub polać polewą.
Pyszne ciacho chyba je zrobie jednak potrzebuje paru podpowiedzi... Używamy mąki pszennej? Śmietana ile %?! Forme tylko natłuścić niczym nie wykładać?! Można użyć gotową masę makową z puszki?! Ser może być w wiaderka taki do serników?! Budyń z cukrem male opakowanie?! Będe wdzięczna za odpowiedź...
OdpowiedzUsuńmąka pszenna, śmietana 18%, formę natłuścić całą albo tylko boki plus papier do pieczenia na dno; gotowa masa makowa-tak; ser z wiaderka lepiej NIE, najlepszy taki już mielony w "kiełbaskach"; budyń mały i z cukrem i bez będzie dobry
UsuńJakie wymiary ma mieć blaszka?! Jaki zapach aromatu?!
OdpowiedzUsuńblach 26 cm x 36 cm, aromat waniliowy albo migdałowy
OdpowiedzUsuń