sobota, 30 października 2010

Pieczeń rzymska z pieczarkami

1/2 kg mielonego mięsa
25 dag pieczarek
1 czerstwa bułka
1/2 szklanki mleka
2 cebule
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka koperku lub natki pietruszki
1 jajko
2 łyżki oliwy
przyprawy: sól, pieprz, papryka, majeranek, kminek
2 łyżki bułki tartej

Mięso wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą oraz dodajemy wcześniej namoczoną w mleku bułkę czerstwą. Wcześniej podsmażamy na patelni pieczarki pokrojone w kostkę, pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażone składniki dodajemy do mięsa, dodatkowo dosypujemy posiekaną zieleninę i przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy.
Mięso pieczemy w wąskiej blaszce wysmarowanej tłuszczem. Wierzch pieczeni można posypać kminkiem, bułką tartą albo posmarować musztardą. Czas pieczenia 50 minut, temperatura 180 stopni. Pieczeń bardzo dobrze smakuje także na zimno jako przekąska i do kanapek.

3 komentarze:

  1. Wοndеrful bеat ! Ι wіsh tο аpprеntice even as yоu аmenԁ yοuг site, hοω cаn і subscгіbe foг
    a weblog sіte? The aссount helρed mе
    a appгοpгіate dеаl.
    I had been a little bit familiar of thiѕ youг bгoаԁcast ρrovіded shіny cleаг іdea

    Hегe iѕ my blog рost ... legal ecstasy

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...