Biszkopt:
2 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu
masło do wysmarowania formy
Rozdzielamy jajka, żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem i odstawiamy na bok. Ubijamy białka z cukrem, następnie dodajemy żółtka z dodatkami oraz mąkę i mieszkamy wszystko delikatnie łyżką. Pieczemy w natłuszczonej formie około 20 minut w temperaturze 160 st.
Dodatkowo potrzebne będą:
herbatniki - 400 g (tyle co na dwie warstwy)
mała puszka gotowej masy "krówki"
1 masło roślinne
1 budyń waniliowy
ok. 400 ml mleka
3 łyżki cukru
500 g śmietany co najmniej 30%
2 łyżki cukru pudru
zagęstnik do śmietany
rodzynki i płatki migdałów do dekoracji.
Masa budyniowa:
Budyń gotujemy z cukrem nieco gęstszy niż ten z przepisu na opakowaniu, studzimy. Masło roślinne ubijamy mikserem i dodajemy wystudzony budyń.
Bita śmietana:
Śmietanę wcześniej dobrze chłodzimy i ubijamy z cukrem pudrem i zagęstnikiem.
Kolejność wykonania ciasta:
Na spód kładziemy biszkopt, potem masę budyniową, następnie jedną warstwę herbatników, którą smarujemy masą krówką, następnie przykrywamy drugą warstwą herbatników, na którą układamy bitą śmietanę i dekorujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz