sobota, 26 marca 2011

Pasztet drobiowy

1 kg piersi kurczaka
25 dag boczku
30 dag wątróbki
1 duża cebula
1 marchewka
1 pietruszka
1 bułka (może być czerstwa)
3 jajka
listek laurowy
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz, papryka, majeranek
2 łyżki masła i bułka tarta do foremek

Do garnka wrzucamy piersi kurczaka pokrojone w kostkę, również drobno pokrojony boczek, marchewkę, pietruszkę. Solimy, dodajemy pieprz, paprykę, listek laurowy i majeranek. W osobnym garnku gotujemy wątróbkę z pokrojona cebulą. Jedno i drugie mięso gotujemy do miękkości i studzimy. W wywarze po mięsie z kurczaka należy namoczyć bułkę. Wszystkie mięsa, warzywa oraz bułkę (nieodciśniętą) wkładamy do jednego naczynia i mielimy przez maszynkę. Na koniec wyrabiamy jeszcze ręcznie w misce, dodając gałkę muszkatołową i jajka. Pasztetu wystarczy na dwie małe foremki, smarujemy je masłem i wysypujemy bułką tartą. Pasztet należy piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...