3 duże marchewki
1 kostka masła
2 szklanki maki
3 łyżki cukru
dowolny dżem (w tym przypadku jabłkowy)
tłuszcz do wysmarowania blachy
Marchew trzemy na grubych oczkach. Wszystkie składniki należy zagnieść ze sobą, rozwałkować okrągły placek grubości 1/2 cm, pokroić tak aby powstały trójkąty, posmarować dżemem i zwijać w rogaliki. Wierzch można posmarować białkiem i posypać cukrem. Rogaliki piecze się 30 minut, na wysmarowanej tłuszczem blaszce, w temperaturze 180 stopni. Z podanej ilości wychodzi 20 rogalików.
Koszt: około 6 zł.
zdrowe i i słodkie, pycha
OdpowiedzUsuńWitaj! Napisz mi na maila polskowloskie@onet.eu, to dam Ci autoryzacje do bloga (musialam go zablokowac), jesli oczywiscie chcesz. Pozdrawiam! Natalia
OdpowiedzUsuń