niedziela, 17 kwietnia 2011

Francuskie rurki z kremem

rurki z ciasta francuskiego
1 opakowanie ciasta francuskiego
Na krem:
1 kostka masła roślinnego
1 budyń czekoladowy
1 i 1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
papier do wyłożenia blachy
tłuszcz do posmarowania foremek na rurki
foremki do rurek
Ciasto francuskie rozmrażamy i kroimy w pasy szerokości 1,5 cm. Owijamy nim foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 15 minut, kładąc na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rurki można posmarować białkiem i posypać cukrem. Po ostygnięciu delikatnie zdejmujemy z foremek.
Krem robimy tak jak do karpatki. Gotujemy gęsty budyń, studzimy. Masło ucieramy mikserem i partiami dodajemy zimny budyń. Doskonale sprawdzą się też wszelkie kremy gotowe ze sklepu. Rurki napełniamy przy pomocy szprycy. Wychodzi około 20 sztuk.
Uwaga: przygotowanie rurek wbrew pozorom zajmuje dużo czasu. Krem powinien być słodki, bo ciasto jest bez cukru.
Koszt: około 8 zł.

2 komentarze:

  1. uwielbiam rurki z kremem, pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja z okazji świąt Wielkanocnych życzę ci dużo radości, której moc przesłoni troski codzienności. Miłej atmosfery oraz mokrego dyngusa :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...