niedziela, 1 stycznia 2012
Szarlotka z pianką
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki
1 margaryna
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki śmietany
Wszystkie składniki zagnieść, rozwałkować placek o grubości 1 cm i wyłożyć go na blachę wysmarowaną tłuszczem. Piec 20-30 minut.
Warstwa z jabłkami:
8 jabłek
2 czerwone galaretki
1 łyżka cukru
Jabłka obrać, pokroić na mniejsze części, do garnka wlać pół szklanki wody, wsypać cukier, dodać jabłka i dusić około 10 minut aż zmienią się w miarę jednolitą masę. Do gorących jabłek dodać galaretki (proszek) wszystko wymieszać. Jabłka (przestudzone) wyłożyć na kruche ciasto.
Różowa pianka:
1 kostka masła roślinnego
2 budynie waniliowe
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
2 różowe galaretki
Najpierw należy ugotować na mleku budyń z cukrem. Do jeszcze gorącego trzeba wsypać galaretki (proszek). Następnie studzimy budyń. Ucieramy mikserem masło i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Masę z pianki należy rozsmarować na jabłka. Dodatkowo można w połowie tej masy dodać ciastka biszkopty (tzn. wykładamy pół masy piankowej, potem warstwę biszkoptów i znów druga połowę masy piankowej).
Oprócz składników głównych do ciasta potrzebne będą dodatkowo:
1 paczka biszkoptów
posiekane orzechy ziemne
płatki migdałowe do posypania wierzchu ciasta.
Ciasto należy przechowywać w lodówce.
Etykiety:
biszkopty,
budyń,
ciasta,
ciasto,
ciasto bez pieczenia,
ciasto kruche,
ciasto na zimno,
galaretka,
jabłka,
szarlotka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
a tych jabłek i pianki już się nie zapieka?
OdpowiedzUsuńJabłka nie wymagają zapiekania, zresztą ta warstwa będzie sztywna i dobra do krojenia ale nie od razu.
OdpowiedzUsuńjaka blacha?
OdpowiedzUsuńblacha 25x36
OdpowiedzUsuń