poniedziałek, 27 lipca 2015

Langosze

węgierskie langosze

Langosze to wyjąkowo pyszna choć niezdrowa potrawa bo smażone są na głębokim tłuszczu. Warto jednak robić je od czasu do czasu bo smakują wyśmienicie i można podawać je z wieloma dodatkami zależnie od upodobań.

Składniki:
2 szklanki mąki
3 duże ziemniaki
30 dkg drożdży
1i 1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru 
szczypta soli
1 łyżka oleju
4 łyżki oleju

Najpierw na miękko gotujemy ziemniaki i rozgniatamy widelcem, przepuszczamy przez praskę albo blendujemy. Do szklanki lekko podgrzanego mleka dodajemy drożdże i cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Ostawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, rozdrobnione ziemniaki, dodajemy łyżkę oleju, sól, pozostałe pół szklanki mleko oraz wlewamy mleko z drożdżami. Wszystko zagniatamy i odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czasie gdy ciasto ładnie wyrośnie odrywamy małe kawałki i formujemy placki. Smażymy wszystkie z dwóch stron na rozgrzanym oleju.

Langosze możemy podawać z bardzo różnymi dodatkami:
1. śmietana wymieszana z łyżką majonezu i ząbkiem czosnku
2. domowy sos pomidorowy
3. śmietana, starty żółty ser, szczypiorek, czerwona cebula
4. śmietana i podsmażony czosnek z cebulą

3 komentarze:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...