poniedziałek, 14 marca 2011

Ciasto cycki murzynki

Biszkopt ciemny:
4 jajka
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
tłuszcz do wysmarowania formy
Ciasto makowo-kokosowe:
6 białek
20 dag wiórek kokosowych
20 dag maku (nie moczyć, nie kręcić)
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy

Masa:
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
6 żółtek
1 łyżka mąki 
1 kostka masła 

1 mała paczka biszkoptów
polewa czekoladowa

Ciasto ciemne:
Ubić białka razem z cukrem na sztywno mikserem. W osobnym małym naczyniu rozmieszać żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane żółtka wmieszać łyżką do białek. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie zamieszać łyżką. Wylać do nasmarowanej tłuszczem formy i piec ok 30 minut w temperaturze 160 stopni. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na pół, można nasączyć ponczem ale nie jest to konieczne.
Ciasto makowo-kokosowe:
Ubić białka, dodać cukier puder, cukier waniliowy, wiórka i ma. Wymieszać wszystko. Na wysmarowanej blasze piec 30 minut.
Masa:
W 1/4 szklanki mleka należy roztrzepać żółtka z mąką. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i wlewamy do niego mleko z rozrobionymi żółtkami i mąką cały czas mieszając. Ucieramy masło i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
Kolejność warstw:
Ciasto ciemne biszkoptowe kroimy na dwie części i na spód idzie jedna z nich. Następnie wykładamy połowę masy budyniowej. Później ciasto makowo-kokosowe. Następnie druga część masy budyniowej i druga część ciasta ciemnego. Na górze układamy biszkopty i polewamy je polewą czekoladową. Na szczycie każdego z nich można dać rodzynka.


4 komentarze:

  1. To właściwie skąd ta nazwa ? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na jaką blache jest ciast?

    OdpowiedzUsuń
  3. Blacha duża, prostokątna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie go upiekłam! ;) Przyznaje,ze składników wystarczyło mi tylko na małą tortownicę,a warstwa kokor-mak wyrosła poza blaszkę! ;) wyższa niż warstwa kakaowa, więc po prostu jej nie dodałam do całości. Reszta prezentuje się wyśmienicie ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...