4 duże plastry szynki
100 g sera typu włoskiego
1 łyżeczka śmietany
1 łyżeczka chrzanu
sól, pieprz, papryka
1 szklanka bulionu
2 łyżeczki żelatyny
do dekoracji: marchew, papryka,por ewentualnie kukurydza, groszek, koperek, pietruszka
Ser typu włoskiego rozdrabniamy widelcem i mieszkamy ze śmietaną oraz chrzanem, doprawiamy. Tak przygotowanym serem smarujemy plastry szynki, zwijamy w rulony i ciasno układamy obok siebie. Żelatynę należy rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej, ciepłej wody i po wystygnięciu dodać do również ostudzonego bulionu. Bulion najlepiej przecedzić przez sitko, dzięki czemu galareta będzie ładniej wyglądać. Szynkę należy zalewać partiami, tak aby dekoracje z warzyw się nie przemieściły.
bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuń