3,5 szklanki mąki
1/2 szklanki piwa
1 kostka margaryny
dowolny dżem lub marmolada
Margarynę najpierw należy schłodzić na następnie zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Następnie margarynę zagniatamy razem z mąką i piwem. Ciasto należy podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Później po wyjęciu ciasta z lodówki trzeba chwilę odczekać bo trudno się wałkuje. Ciasto trzeba rozwałkować cienko w postaci dwóch placków i nadać im kształt zbliżony do kwadratu. Ciasto kroimy w kwadraty o brzegu około 8 cm i smarujemy cienko dżemem, nakładając go najwięcej na środek kwadratów a najmniej przy brzegach. Kwadraty można łączyć rogami lub skleić zupełnie, tak aby tworzyły trójkąty, podobne jak robi się nieraz na pierogi. Placek można także potraktować jako roladę, całość posmarować dżemem, ciasno zwinąć i kroić ukośnie na paski. Ciastka należy piec w temperaturze nie wyższej jak 180 stopni, 20 do 30 minut. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem.
przy pieczeniu ciaseczek piwnych dzem wyplywa dlaczego??
OdpowiedzUsuń