1/2 główki małej kapusty
mały kawałek pora (zielona część)
1/2 pęczka szczypiorku (drobnego)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
zioła prowansalskie
Kapustę należy drobno poszatkować, posolić i odstawić na co najmniej pół godziny. Pora kroimy w krążki, szczypiorek siekamy drobno. Wszystkie warzywa należy połączyć i zalać surówkę sosem składającym się z oliwy i soku z cytryny, doprawionego solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
ta surowka jest pyszna i bardzo delikatna. kolejny przyklad tego, ze piekno tkwi w prostocie. idealna kompozycja skladnikow :)
OdpowiedzUsuń-aga
robilam ja wczoraj do ziemniaczkow i kurczaka w sosie smietankowym. mniam.
OdpowiedzUsuń-aga
ja robię do placków ziemniaczanych i jest super!
OdpowiedzUsuń