czwartek, 2 września 2010

Ciasto z lekką pianką

ciasto pianka karmel
ciasto:
1 i 1/3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
5 jajek
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Białka należy ubić z cukrem. Osobno mieszkamy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy je do ubitych białek i delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę i kakao i również delikatnie mieszkamy łyżką. Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 160 stopni.
na piankę:
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
2 galaretki morelowe lub pomarańczowe
2 łyżki cukru pudru
Mleko należy schłodzić, galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody każdą, czekamy aż ostygną. Mleko wraz z cukrem  pudrem należy ubić mikserem i dodać powoli galaretki.
Ciasto kroimy tak by powstały 3 placki, smarujemy każdy pianką, wierzch dekorujemy polewą ciemną lub białą, można dodać rodzynki. Ciasto należy przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...