sobota, 11 września 2010

Ciastka z żółtym serem

ciastka z żółtym serem
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki masła
2 jajka + 1 żółtko do smarowania ciastek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag sera żółtego
sól
papryka/kminek/mak/zioła prowansalskie do posypania
Z mąki, masła, 2 jajek i soli zagnieść ciasto. Na koniec wgnieść także ser żółty (starty na grubych oczkach albo drobno pokrojony). Włożyć je do lodówki na około 1 godzinę. Następnie należy ciasto rozwałkować na placek nie grubszy jako pół centymetra. Foremkami lub szklanką wycinamy dowolne kształty ciastek. Na koniec należy je posmarować żółtkiem i posypać ulubioną przyprawą.
Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni do czas aż będą rumiane czyli nie dłużej jak 20 minut. Są doskonałe jako przekąska, danie na imprezę, najlepsze są jeszcze ciepłe. Ciasto robi się bardzo szybko. Ciastka można podawać z dipami lub domowym, gęstym sosem pomidorowym.
koszt: ok. 6 zł

1 komentarz:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...