wtorek, 14 września 2010

Szaszłyki z kurczaka

1 podwójna pierś kurczaka
3 papryki każda w innym kolorze
2 duże cebule
Na marynatę:
1/3 szklanki oleju
2 ząbki czosnku
sól, pieprze czarny  i ziołowy, papryka lub gotowa przyprawa do kurczaka
1 łyżka sosu sojowego

Dodatkowo:
patyczki do szaszłyków
folia aluminiowa 

Mięso należy pokroić w dużą kostkę lub paski, włożyć do szklanej miski, zalać olejem, sosem sojowym, dodać zmiażdżony czosnek i przyprawy, wszystko wymieszać. Mięso w takiej marynacie powinno być co najmniej przez 1 godzinę w lodówce.
Na patyczki należy nadziewać na przemian mięso, papryki i cebulę pokrojoną w paski. Całość można jeszcze dodatkowo posypać przyprawami i posolić. Szaszłyki pieczemy w piekarniku na blasze wyłożonej folią aluminiową przez co najmniej 30 minut. W wypadku pieczenia szaszłyków na kratce trzeba podłożyć blachę pod spód, gdyż w trakcie pieczenia wycieka z nich dość dużo tłuszczu.
Z podanej porcji wychodzi ok. 20 szaszłyków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...