poniedziałek, 22 września 2014

Mini pizza



Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
5 gramów drożdży
1/2 szklanki wody
2 łyżki oleju
sól, pieprz, zioła prowansalskie







Pozostałe składniki:
1/2 słoiczka pasty pomidorowej (może być keczup, najlepiej własnoręcznie robiony)
2 duże cebule
mała paczka oliwek
2 łyżki siemienia lnianego


Ciasto zagniatamy z podanych składników identycznie jak na klasyczną pizzę. Ostawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia po czym wałkujemy na grubość ok. 7 mm. Z okrągłego placka wycinamy okręgi szklanką. Małe placuszki smarujemy pastą pomidorową, układamy na nich podsmażoną cebulę w piórkach oraz pokrojone oliwki. Wszystko posypujemy ulubionymi przyprawami oraz siemieniem lnianym. Całość pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Mini pizze doskonale przechowują się w zamrażalniku. Można później odgrzać je w kuchence mikrofalowej.

8 komentarzy:

  1. ale mi narobiłaś ochoty na pizze ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne są takie mini pizze, wolę je nawet od tradycyjnej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały przepis... szybkie, smaczne! najważniejsze, że dzieciakom smakowała i nie trzeba dzwonić co 4 dni do pizzeri

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają przepysznie :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio robiłam na parapetówkę ..były idealną przekąską i wszystkim bardzo smakowało:)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...