poniedziałek, 22 września 2014
Mini pizza
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
5 gramów drożdży
1/2 szklanki wody
2 łyżki oleju
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Pozostałe składniki:
1/2 słoiczka pasty pomidorowej (może być keczup, najlepiej własnoręcznie robiony)
2 duże cebule
mała paczka oliwek
2 łyżki siemienia lnianego
Ciasto zagniatamy z podanych składników identycznie jak na klasyczną pizzę. Ostawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia po czym wałkujemy na grubość ok. 7 mm. Z okrągłego placka wycinamy okręgi szklanką. Małe placuszki smarujemy pastą pomidorową, układamy na nich podsmażoną cebulę w piórkach oraz pokrojone oliwki. Wszystko posypujemy ulubionymi przyprawami oraz siemieniem lnianym. Całość pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Mini pizze doskonale przechowują się w zamrażalniku. Można później odgrzać je w kuchence mikrofalowej.
Etykiety:
danie na imprezę,
drożdże,
inne,
oliwki,
pizza,
przekąski,
siemię lniane,
tanie danie,
z piekarnika
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ale mi narobiłaś ochoty na pizze ! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie mini pizze! :)
OdpowiedzUsuńleszekradzi
świetne są takie mini pizze, wolę je nawet od tradycyjnej ;)
OdpowiedzUsuńwspaniały przepis... szybkie, smaczne! najważniejsze, że dzieciakom smakowała i nie trzeba dzwonić co 4 dni do pizzeri
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńdoskonała przekąska :)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam na parapetówkę ..były idealną przekąską i wszystkim bardzo smakowało:)
OdpowiedzUsuńNa imprezę idealne:D
OdpowiedzUsuń