4 jajka
Warstwa kokosowa:
5 białek
1 szklanka cukru
20 dag wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka należy ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórki, proszek do pieczenie, delikatnie zamieszać i upiec w piekarniku na rumiano. (góra 20 minut)
Masa budyniowa:
Masa:
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
5 żółtek
1 łyżka mąki
1 kostka masła
W 1/4 szklanki mleka należy roztrzepać żółtka z mąką. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i wlewamy do niego mleko z rozrobionymi żółtkami i mąką cały czas mieszając. Ucieramy masło i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
Polewa z rodzynkami:
30 dag rodzynek
40 dag margaryny
1 czekolada mleczna
1 czekolada gorzka
kieliszek wódki
Rodzynki namoczyć wódką kilka godzin wcześniej. Czekolady rozpuścić w rondelku razem z margaryną. Wszystko połączyć ( z rodzynkami) i po ostygnięciu będzie można polać wierzch ciasta.
Kolejność warstw:
biszkopt ciemny-połowa masy budyniowej-warstwa kokosowa z białkami-druga połowa masy budyniowej-ciemny biszkopt-polewa z rodzynkami.
cudne pyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńWszystkie twoje ciasta są bardzo ciekawe i wyglądają cudnie.
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuń