niedziela, 22 stycznia 2012

Ciasto z masą czekoladową


Biszkopt ciemny:
4 jajka
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
tłuszcz do wysmarowania formy


Ubić białka razem z cukrem na sztywno mikserem. W osobnym małym naczyniu rozmieszać żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane żółtka wmieszać łyżką do białek. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie zamieszać łyżką. Wylać do nasmarowanej tłuszczem formy i piec ok 30 minut w temperaturze 160 stopni. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części, można nasączyć ponczem ale nie jest to konieczne.


Masa czekoladowa:
4 jajka (całe)
1 szklanka cukru
1 i 1/2 kostki masła
150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
50 ml spirytusu
1 cukier waniliowy

Jajka należy ubić z cukrami na parze do białości,następnie odstawić od ostudzenia. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i również odstawiamy do ostudzenia. Masło należy dokładni zmiksować, dodać czekoladę i na koniec ubite jajka. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Na samym końcu cienkim strumieniem dodajemy spirytus. Tak przygotowaną masą przekładamy ciasto. Wierzch można polać polewą.

1 komentarz:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...