duża paczka biszkoptów
2 budynie waniliowe
2 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru
400 ml śmietany 30%
2 x zagęstnik do śmietany
3 łyżki cukru pudru
masa krówkowa:
3/4 kostki masła roślinnego
200 gram krówek (ok. 20 sztuk w przypadku małych cukierków)
1 łyżka masła
5 łyżek mleka
Sposób wykonania:
Na dnie tortownicy układamy szczelnie połowę paczki biszkoptów (można je nasączyć ale nie jest to konieczne). Warstwę budyniową wykonujemy w ten sposób, że gotujemy gęsty budyń z mlekiem i cukrem i następnie studzimy. Polecam umieścić warstwy odwrotnie niż na zdjęciu gdyż wtedy ciasto będzie się lepiej kroić. A więc: biszkopty, masa krówkowa, warstwa budyniu, biszkopty i bita śmietana.
Aby przygotować masę krówkową należy odłożyć 3-4 krówki jeśli ktoś ma ochotę polać nimi wierzch ciasta. Pozostałe krówki rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem mleka i łyżki masła. Studzimy. Masło roślinne ucieramy mikserem i partiami dodajemy rozpuszczone krówki, miksujemy na gładką masę (cukier nie jest potrzebny).
Aby przygotować bitą śmietanę trzeba bardzo dobrze schłodzić śmietanę 30%. Ubijamy ją z cukrem pudrem i na koniec dodajemy zagęstnik. Wierzch ciasta (warstwę śmietanową) można udekorować polewą wykonaną poprzez rozpuszczenie na ogniu odłożonych krówek.
Biszkopty nasączyłam kawą rozpuszczalną. Jednak ciasto nie kroi mi się tak ładnie jak Tobie... jest bardziej "maziate:. Mimo to - pyszne. ;)
OdpowiedzUsuńJakie są wymiary blachy na to ciasto?
OdpowiedzUsuńA czy można użyć gotowej masy krówkowej?
OdpowiedzUsuńmożna, trzeba tylko zadbać, żeby ilość się zgadzała
Usuńjakie wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuń25x30
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBudynie ugotować w 2 szklankach mleka z przepisu?
OdpowiedzUsuń