piątek, 7 grudnia 2012

Ciasto z masą krówkową


duża paczka biszkoptów
2 budynie waniliowe
2 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru
400 ml śmietany 30%
2 x zagęstnik do śmietany
3 łyżki cukru pudru
masa krówkowa:
3/4 kostki masła roślinnego
200 gram krówek (ok. 20 sztuk w przypadku małych cukierków)
1 łyżka masła
5 łyżek mleka

Sposób wykonania:
Na dnie tortownicy układamy szczelnie połowę paczki biszkoptów (można je nasączyć ale nie jest to konieczne). Warstwę budyniową wykonujemy w ten sposób, że gotujemy gęsty budyń z mlekiem i cukrem i następnie studzimy. Polecam umieścić warstwy odwrotnie niż na zdjęciu gdyż wtedy ciasto będzie się lepiej kroić. A więc: biszkopty, masa krówkowa, warstwa budyniu, biszkopty i bita śmietana.
Aby przygotować masę krówkową należy odłożyć 3-4 krówki jeśli ktoś ma ochotę polać nimi wierzch ciasta. Pozostałe krówki rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem mleka i łyżki masła. Studzimy. Masło roślinne ucieramy mikserem i partiami dodajemy rozpuszczone krówki, miksujemy na gładką masę (cukier nie jest potrzebny).
Aby przygotować bitą śmietanę trzeba bardzo dobrze schłodzić śmietanę 30%. Ubijamy ją z cukrem pudrem i na koniec dodajemy zagęstnik. Wierzch ciasta (warstwę śmietanową) można udekorować polewą wykonaną poprzez rozpuszczenie na ogniu odłożonych krówek.

6 komentarzy:

  1. Biszkopty nasączyłam kawą rozpuszczalną. Jednak ciasto nie kroi mi się tak ładnie jak Tobie... jest bardziej "maziate:. Mimo to - pyszne. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie są wymiary blachy na to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy można użyć gotowej masy krówkowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, trzeba tylko zadbać, żeby ilość się zgadzała

      Usuń
  4. jakie wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...