poniedziałek, 25 lipca 2011
Babeczki z kremem toffi
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 margaryna
1 szklanka cukru
3 żółtka
5 łyżek śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania: zagniatamy razem wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Później ciasto dzielimy na trzy równe części i mrozimy przez kwadrans. Następnie należy rozwałkować ciasto na dość cienki placki o grubości około pół centymetra. Wycinamy koła, wylepiamy nimi foremki (nie trzeba smarować tłuszczem). Pieczemy partiami na blasze najlepiej wyłożonej specjalnym papierem. Temperatura 170 stopni, czas 15 minut. Powinno wyjść ok. 40 babeczek.
Uwaga!!! zajęcie bardzo pracochłonne i czasochłonne. Dlatego polecam kupienie gotowych babeczek, na przykład w sklepie MarcPol.
Składniki na krem:
gotowy krem toffi
1 szklanka mleka
1/2 masła
Sposób wykonania kremu: krem zmiksować z mlekiem według przepisu na opakowaniu i dodać 1/2 masła. Wszystko zmiksować.
Równie dobry krem można zrobić samodzielnie na zasadzie kremu karpatkowego: 1 budyń toffi, 1 masło, 3 łyżki cukru pudru, 1 i 1/2 szklanki mleka. Ugotować budyń na mleku przestudzić. Zmiksować masło z cukrem pudrem i partiami dodawać ostudzony budyń.
Dodatkowo:
owoce do dekoracji: winogrona, kiwi, banany, brzoskwinie
można użyć także: orzechy, rodzynki, startą czekoladę
potrzebne będą także foremki do babeczek
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz