niedziela, 1 maja 2011

Parówki w boczku

Dzisiaj parówki zapiekane w boczku - doskonałe, szybkie danie idealne na imprezy:
4 parówki
8 plastrów boczku
12 suszonych śliwek lub 4 plastry ogórka kiszonego i 4 paski żółtego sera.
tłuszcza do wysmarowania blachy
Dodatkowo: sałata do dekoracji
Parówki obieramy i kroimy na pół (na 2 sztuki). Robimy nacięcie wzdłuż parówki ale nie do końca. Boczek najlepiej od razu kupić krojony, gdyż jest cienki i idealnie nadaje się do owijania. Do jednych parówek w kieszonki wkładamy suszone śliwki (ciasno, 3 sztuki do każdej parówki) a do drugich pasek ogórka i pasek sera żółtego. Wszystkie parówki owijamy jednym plasterkiem boczku, możemy posypać ulubioną przyprawą i spinamy wykałaczką. Całość zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
czas wykonania: 25 minut

1 komentarz:

  1. jaka pomysłowa przekąska, zrobię dla mężusia bo mi coś ostatnio parówki w lodówce zalegają

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...