4 jajka
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1 łyżeczka tłuszczu do posmarowania formy
Białka ubijamy mikserem z cukrem. W małym kubku łączymy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Zawartość kubka dodajemy do białek i delikatnie mieszkamy łyżką. Na koniec dodajemy mąkę i również mieszamy łyżką. Pieczemy około 30 minut. Po ostygnięciu kroimy na dwie części, jeśli lubimy to dodajemy dowolny pącz.
Ptasie mleczko:
1 puszka mleka niesłodzonego skondensowanego
2 galaretki w różnych kolorach
2 łyżki cukru pudru
Galaretki rozpuszczamy każdą w 1 szklance wody. Mleko dobrze chłodzimy w lodówce, następnie dzielimy na pół, ubijamy mikserem i dodajemy ostudzoną lekko tężejącą galaretkę i 1 łyżkę cukru pudru. Wszystko razem jeszcze przez chwilę miksujemy. Z drugą częścią mleka i galaretką postępujemy podobnie. Ptasie mleczko przechowujemy w lodówce.
Warstwa makowa:
5 białek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki
Białka należy ubić z cukrem na sztywną pianę. Później dodajemy mak, mąkę i proszek do pieczenia. Cienki placek z tej masy pieczemy w piekarniku 180 stopni nie dłużej jak 20 minut.
Kolejność wykonania:
Na spód dajemy pierwszą część biszkoptu, następnie wylewamy jedną część ptasiego mleczka, na to dajemy placek makowo-białkowy, później druga część ptasiego mleczka i druga część biszkoptu. Wierzch możemy wykończyć polewą czekoladową, lukrem, lub po prostu posypać wiórkami kokosowymi.
na jaką blaszkę są te proporcje?
OdpowiedzUsuńna dużą, prostokątną:)
OdpowiedzUsuńHmm zrobiłam i się bardzo różni wyglądem http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2012/12/biszkopt-z-lekka-pianka.html w smaku super
OdpowiedzUsuńJakie smaki galaretki zostały użyte?
OdpowiedzUsuń