Ciasto:
1 i ½ szklanki mąki
1 kostka masła roślinnego
½ szklanki cukru
1 jajko
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 i ½ łyżki kakao
1 kisiel wiśniowy
Ze wszystkich składników (bez kakao i kisielu ) zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na 4 równe części. Dwie odkładamy do lodówki a do pozostałych dwóch dodajemy odpowiednio: do jednej kakao a do drugiej kisiel. Dokładnie zagniatamy i również wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie ciasta wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na 4 placki o grubości pół centymetra. Placek z ciasta kakaowego układamy na białym cieście i to samo robimy z plackiem z ciasta kiślowego również układamy na białym cieście. Zwijamy w dwa ruloniki i znowu dajemy do lodówki na około 2 godziny czasu. Po wyjęciu „rolady” należy pokroić w plasterki grubości około 6 mm. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia około 15 minut, temperatura 180 stopni.
Po tym czasie ciasta wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na 4 placki o grubości pół centymetra. Placek z ciasta kakaowego układamy na białym cieście i to samo robimy z plackiem z ciasta kiślowego również układamy na białym cieście. Zwijamy w dwa ruloniki i znowu dajemy do lodówki na około 2 godziny czasu. Po wyjęciu „rolady” należy pokroić w plasterki grubości około 6 mm. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia około 15 minut, temperatura 180 stopni.
Koszt: około 7 zł
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńKoszt , kosztem ale ile trzeba czekac -_- Ale może być smaczne :P
OdpowiedzUsuń