2 średnie cukinie starte na grubych oczkach
3 jajka
2 cebule
1,5 szklanki oleju
10 dag boczku
1 łyżka masła
10 dag żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz, kminek, gałka muszkatołowa, papryka
Najpierw podsmażamy na maśle boczek i cebulkę. Do dużej miski lub garnka należy włożyć: cukinię, żółtka, boczek z cebulą, starty ser, bułkę tartą, wlewamy też powoli olej, dosypujemy przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy. Z pozostałych białek ubijamy pianę i delikatnie dodajemy ją do wymieszanych wcześniej składników. Pasztet wkładamy do keksówki, którą wcześniej wysypujemy resztą bułki tartej, można nią również posypać pasztet po wierzchu. Całość pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180-200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz