niedziela, 4 lipca 2010

Bajaderka

kruche ciasto:
- 1/2 kostki margaryny
- 60 g cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 5 łyżek śmietany
 bajaderka:
- 400 gram herbatników
- 150 g paczka biszkoptów
- 125 g margaryny
- 1/2 szklanki wody
- 40 g cukru
-2 łyżki kakao
- 1 słoik dżemu lub powideł
- mała paczka rodzynek
- 1 aromat na przykład waniliowy
dodatkowo:
- polewa czekoladowa lub gotowa czekolada

1. Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Wylepić nim dno blaszki wysmarowanej masłem. Piec w 180 stopniach 30 do 45  minut.
2. Margarynę rozpuścić w garnku z wodą, cukrem i kakaem. Wszystko zagotować i wystudzić.
3. Do chłodnej masy dodać rodzynki oraz aromat. Biszkopty i herbatniki pokruszyć na średniej wielkości kawałki, dodać do masy, następnie dżem lub powidła i dokładnie wszystko wymieszać.
4. Masę bajaderkową wykładamy na przestudzone ciasto kruche. Wierzch można polać polewą, rozpuścić czekoladę i dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi lub orzechami.
5. Ciasto należy przechowywać w lodówce. Doskonale nadaje się do mrożenia.

Koszt: około 15 zł
Uwagi:
-ciasto najlepiej jest zrobić w małej blaszce bo inaczej wyjdzie niskie;
-do ciasta kruchego można dodać mniej cukru bo i tak bajaderka jako całość jest bardzo słodka

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...