niedziela, 27 czerwca 2010

Rolada ze schabu



rolada faszerowana
1 kg schabu bez kości
30 dag mięsa mielonego
10 dag sera żółtego
sól, pieprz, papryka, majeranek,
2 łyżki oleju

Schab należy naciąć wzdłuż w taki sposób aby powstał jeden płat, następnie należy rozbić go na desce. Osobno wyrabiamy mięso mielone z przyprawami i następnie rozsmarowujemy je na prostokącie rozbitego schabu (mięsa mielonego nie trzeba rozkładać przy brzegach). Mięso mielone posypujemy startym lub pokrojonym serem żółtym. Całość zwijamy ściśle w roladę i obwiązujemy mocnymi nićmi. Roladę po wierzchu należy również posypać przyprawami. Następnie roladę należy krótko obsmażyć z każdej strony na dużej patelni. Na koniec warto jeszcze posypać roladę po wierzchu majerankiem.
Roladę piecze się w wysmarowanej tłuszczem blasze lub w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 220 st. przez co najmniej 60 minut. Doskonała na ciepło do obiadu jak również na zimo jako wędlina.

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...