poniedziałek, 30 sierpnia 2010

Drożdżowe precle

3,5 szklanki mąki
1/3 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
3 dag drożdży
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 jajka
sól
mak, kminek lub sezam do smarowania

Drożdże należy rozrobić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypujemy mąkę i dodajemy do niej rozczyn z drożdży, 1 jajko, olej oraz jogurt i sól. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło. Później formujemy dość grube wałeczki o długości co najmniej 15 cm. Wałeczki można skręcać wokół własnej osi i łączyć końce lub zrobić małe kółko i pozostały koniec owijać wokół niego. Tak przygotowane precle należy wrzucać do garnka z wrzącą wodą, ale na krótko tylko tyle aby wypłynęły na wierzch. Następnie precle pieczemy w piekarniku nie dłużej jak 20 minut w temperaturze około 160 stopni. W połowie pieczenia wyjmujemy je i smarujemy rozkłóconym jajkiem oraz posypujemy makiem lub inną posypką. Precle z powodzeniem można zrobić również w formie bułeczek.
koszt: 4.60 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...