niedziela, 29 sierpnia 2010

Ziemniaczane rogale z pieczarkami

ciasto:
3,5 szklanki mąki
30 dag ziemniaków
2 jajka
1/3 szklanki mleka
1/2 opakowania drożdży (5 dag)
odrobina cukru
sól, pieprz

na farsz:
25 dag pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
sól, pieprz

Najpierw ugotować ziemniaki, utłuc i odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie poddusić na maśle drobno pokrojone pieczarki z cebulą, przyprawić. Drożdże należy rozmieszać z cukrem i letnim mlekiem. Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy zagłębienie i dodajemy ziemniaki, całe jajko, rozrobione drożdże oraz przyprawy. Ciasto należy zagnieść i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie ciasto należy wałkować kilkakrotnie, składając je w kopertę. Na koniec wałkujemy okrągły placek o grubości pól cm, kroimy w trójkąty. Na każdym z nich układamy odrobinę farszu i zwijamy w rogaliki. Wierzch rogalików smarujemy jajkiem. Pieczemy w temperaturze nie wyższej jak 180 st. do momentu aż będą rumiane (ok. 20-30 minut). Rogale należy układać daleko od siebie, gdyż bardzo rosną podczas pieczenia.
koszt: 6.30 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...