czwartek, 19 sierpnia 2010

Cebulaki

cebulaki
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki
1 żółtko
2 łyżki masła
2,5 dag drożdży
150 ml mleka
sól, pieprz
Nadzienie:
3 duże cebule
2 łyżki masła
sól, pieprz, papryka
Dodatkowo:
starty żółty ser do posypania
masło do wysmarowania blachy

Wykonanie ciasta:
Masło należy rozpuścić i odstawić do lekkiego ostygnięcia; na stolnicę należy wysypać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, dodać żółtko oraz drożdże rozrobione w mleku, płynne masło, dosypać przyprawy i wszystko zagnieść. Podzielić ciast na dwie części i odstawić aby wyrosło przez około 1 godzinę.
W międzyczasie podsmażamy na maśle cebulę pokrojoną w półkrążki. Solimy ją a po zdjęciu z ognia doprawiamy papryką w proszku.
Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować na dwa placki grubości około pół centymetra. Szklanką wycinamy koła, na środku każdego kładziemy odrobinę farszu z cebuli, sklejamy mocno i układamy na blasze wysmarowanej masłem. Między cebulakami trzeba dać odpowiedni odstęp gdyż rosną dość duże. Gdy są już na blasze posypujemy je startym żółtym serem. Można nadać im także inny kształt, na przykład: wykrawać kwadraty i robić pierogi, mogą być także rogalikami a można również smarować farsz na krążkach i nie zwijać ich. Również w foremkach na babeczki wyjdą doskonale. Pieczemy nie dłużej jak 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni. Można jeść same lub podawać z czerwonym barszczem. Najlepsze są na ciepło. Jeśli chcemy je spożyć później należy je przechowywać w pudełkach przedłużających świeżość.

1 komentarz:

  1. Mniam, Wyglądają super apetycznie- dla mnie do ulubionego barszczyku.

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...