czwartek, 20 maja 2010

Krupnik


3 udka kurze
5 ziemniaków
5 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
1/2 pora
1 łyżka masła
3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
natka pietruszki
ziele angielskie, sól, pieprz, listek laurowy

Udka gotujemy w 2 litrach wody przez ok. 1 godzinę. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. W międzyczasie na patelni na łyżce masła podsmażamy pokrojone w plasterki lub w kostkę: marchewki, pietruszkę i na koniec dodajemy również pokrojonego pora i cebulę (część pora odkładamy do dekoracji). Gdy udka gotują się już około pół godziny dodajemy kaszę. Następnie możemy dodać podsmażone warzywa i na końcu ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę doprawiamy pod sam koniec gotowania, posypujemy pozostawionym porem , natką pietruszki i doprawiamy zupę. Ważna zasada dotycząca krupniku mówi o tym, że powinien on gotować się powoli i długo, a więc około 1,5 h.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...