sobota, 22 maja 2010

Barszcz czerwony

5 buraków
2 l wody
pęczek włoszczyzny
300g mięsa z kością lub innego mięsa na bulion
kwasek cytrynowy
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
majeranek
Buraki umyte ale nieobrane gotować (w osobnym garnku) przez około 2 godziny. Należy doprawić je solą, pieprzem, cukrem i kwaskiem cytrynowym. W drugim garnku gotujemy mięso wraz z włoszczyzną, zielem, listkiem, czosnkiem ok 1 godziny. Gdy buraki są miękkie należy je obrać, zetrzeć na tartce i dodać do bulionu. Wszystko razem powinno jeszcze pogotować się co najmniej 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy surowego, startego buraka, który da nam ładny kolor barszczu. Pod koniec doprawiamy majerankiem. Barszcz należy podawać odcedzony do uszek lub krokietów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...