czwartek, 15 kwietnia 2010

Pieczone ziemniaki z boczkiem





10 dużych ziemniaków
25 dag boczku surowego
1 duża cebula
olej
dowolne przyprawy (sól, pieprz, papryka, oregano, kminek itp.)

Ziemniaki należy obrać i gotować przez 15 minut. W międzyczasie podsmażamy na patelni boczek pokrojony w kostkę lub słupki. Ziemniaki po odcedzeniu należy pokroić w plasterki lub ćwiartki. W osobnym małym naczyniu mieszamy olej z przyprawami (można użyć gotową przyprawę do ziemniaków). Przy użyciu pędzelka smarujemy tym wszystkie ziemniaki, które układamy na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki należy piec nie dłużej jak 30 minut w temperaturze 180 st. Mniej więcej w połowie pieczenia do ziemniaków dodajemy cebulę pokrojoną w półtalarki. Przed podaniem do ziemniaków dodajemy wcześniej podsmażony boczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...