wtorek, 5 lutego 2013

Chili con carne

400 gramów mięsa mielonego
puszka pomidorów
1 czerwona papryka
puszka czerwonej fasoli (można też samemu wcześniej ugotować pół szklanki czerwonej fasoli)
mała puszka kukurydzy albo pół standardowej puszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka przyprawy chili
sól, pieprz, papryka
1 szklanka bulionu
Na patelni podsmażamy mięso na oleju. Później dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i czosnek i dalej smażymy na małym ogniu. W ostatniej kolejności dodajemy fasolę, kukurydzę, pomidory. Doprawiamy sypkimi przyprawami i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. W międzyczasie podlewamy bulionem. Potrawa nie może być sucha, musi wytworzyć się w niej sos. Podawać z chlebem, ryżym albo kaszką kuskus. 

3 komentarze:

  1. Gramów. Czterysta gramów. To liczba mnoga jest ;)

    ja najpierw na patelni podsmażam cebulę, czosnek i przyprawy (jest taka mieszkanka do chili concarne, całkiem zacna. Bo nie wyobrażam sobie tej potrawy bez kuminu rzymskiego, a często nie można go dostać), a później dopiero dodaję mięso. Dzięki pomidorom z puszki nigdy nie zdarzyło mi się dolewać bulionu, a rozcieńczyć można zalewą z fasoli z puszki, też da radę ;)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Istnieją różne techniki przygotowywania tego dania, ja również używam bulionu:) Pięknie się prezentuje:) W mojej rodzinie szaleją za chili:)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...