sobota, 9 października 2010

Łazanki

25 dag pieczarek
1 duża cebula
1/4 główki średniej kapusty
3 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka mąki
1 jajko
1/3 szklanki wody
sól, pieprz

Łazanki to potrawa tania, sycąca i szybka do wykonania, pod warunkiem, że używa się gotowego makaronu. W tym przepisie został użyty makaron domowej roboty, który choć pracochłonny to jest naprawdę pyszny.
Z mąki, jajka, wody i soli zagniatamy ciasto na makaron. Wałujemy je na jeden cienki placek, zwijamy w rulon jak na roladę i cienko kroimy w paseczki. Makaron należy gotować w osolonej wodzie około 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki, następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, cebulę i przyprawy. Wszystko smażymy przez kilka minut. Na koniec dodajemy na patelnię makaron, mieszamy wszystko i smażymy jeszcze 3 minuty.
Łazanki mogą występować także w innych odmianach. Podstawą jest makaron i do tego kapusta, niekoniecznie świeża bo można użyć kiszonej i przesmażyć ją z grzybami. Do łazanek można dodawać także mięso mielone, boczek, szynkę czy kiełbasę.
koszt: 4,20 zł
czas wykonania: 25 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...