środa, 12 maja 2010

Placuszki z ryżem


1 torebka ryżu 125 g
2 jajka
3 łyżeczki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki śmietany
1/4 szklanki mleka

olej do smażenia
powidła, dżem lub śmietana

Ryż należy ugotować, odcedzić i ostudzić. Jajka całe miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy mleko, śmietanę i wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy ryż i dokładnie mieszamy.
Placki leży piec na patelni na obydwie strony do lekkiego zrumienienia. Podawać z dżemem lub śmietaną.
Porcja dla 4 osób.
Koszt: około 4,50 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...