niedziela, 9 maja 2010

Biszkopt z jabłkami i śmietaną

biszkopt z masą jabłkową w galaretce

biszkopt:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
masa jabłkowa:
10 jabłek
2 galaretki pomarańczowe
2 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
masa śmietanowa:
400 ml śmietany 30%
5 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki wody
3 łyżki cukru pudru

Białka należy ubić z cukrem następnie dodać żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia i octem, wymieszać łyżką, dodać mąkę delikatnie zamieszać również bez użycia miksera. Piec w wysmarowanej formie 30 min.

Jabłka obrać, pokroić w mniejsze części, włożyć do garnka, dolać 1/2 szklanki wody i 2 łyżki cukru, dusić ok 15 minut. Do gorących jabłek wsypać 2 pomarańczowe galaretki i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy jabłka odrobinę przestygną wlać je na biszkopt (nie trzeba nasączać biszkoptu pączek gdyż będzie wystarczająco wilgotny od masy jabłkowej). Ciasto należy włożyć do lodówki.

Dobrze schłodzoną śmietanę należy ubić wraz z 3 łyżkami cukru pudru mikserem. Wcześniej rozpuszczamy żelatynę w 1/2 szklanki gorącej wody. Do ubitej piany małymi partiami dodajemy wystudzoną żelatynę.Ubitą śmietanę kładziemy na warstwę jabłkową, całość należy przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...