czwartek, 15 listopada 2012

Chleb pszenny na zakwasie

Chleb jest naprawdę dobry ale uwaga!!! jego wykonanie zabiera sporo czasu. Najpierw 5 dni na wyhodowanie zakwasu a i samo pieczenie zajmuje parę godzin, jednak warto spróbować.

1 szklanka zakwasu
500 gram mąki typ 650
200 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
7 gram drożdży

przepis na zakwas: do słoika co najmniej półlitrowego wsypujemy dużą łyżkę przesianej mąki typ 650, dodajemy 3-4 łyżki letniej wody, mieszamy. Taką samą ilość wody i mąki dodajemy przez co najmniej 5 dni. Zakwas musi stać w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu. Słoik ma stać odkryty.

przygotowanie i pieczenie chleba:
do wyhodowanego zakwasu dodajemy mąkę, letnią wodę, sól, cukier i drożdże. Wszystko mieszamy mikserem. Ciasto będzie wilgotne i dość luźne i tak ma być. Miskę z tak przygotowanym ciastem ustawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką a ciasto rośnie sobie przez 2 h. Później jeszcze raz delikatnie je mieszamy i przekładamy do foremek, wystarczy na dwie. Gdy podwoi swoją objętość czyli za ok. godzinę można je piec. Wcześniej piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wierzch ciasta smarujemy wodą, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45 minut. Po tym czasie od razu wyjąć i suszyć na kratce.

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...