poniedziałek, 28 listopada 2011
Rosół z naleśnikami
Rosół - składniki:
3 udka kurze
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka (korzeń)
mały kawałek pora
odrobina natki pietruszki
2 litry wody
sól, pieprz, ziele angielskie
Do garnka z wodą wkładamy umyte udka, zalewamy wodą, dodajemy warzywa (oprócz natki), ziele angielskie i pieprz. Rosół gotujemy powoli około półtorej godziny. Pod koniec solimy i dodajemy natkę (żeby nie straciła koloru).
Naleśniki:
Celem urozmaicenia do rosołu dodamy naleśniki, które należy mocno podpiec, zwinąć w roladki i pokroić w paski o szerokości pół centymetra. Trzeba przygotować około 5 naleśników:
1 jajko
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 łyżka oleju
1 szklanka mąki
sól, pieprz.
Wszystkie składniki miksujemy na gładką niezbyt gęstą masę. Naleśniki smażymy na patelni z niewielką ilością tłuszczu na dwie strony, mocno przypiekając.
Etykiety:
marchew,
naleśniki,
natka pietruszki,
pietruszka biała,
por,
rosół,
udka,
zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wygląda pysznie! aż mi się narobiła ochota :)
OdpowiedzUsuń