niedziela, 20 listopada 2011
Kurczak po chińsku
1 podwójna pierś kurczaka
1 przyprawa chińska
4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
sos sojowy
sól, pieprz
Pierś kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy przez 1/2 godziny polewając sosem sojowym, 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz posypujemy połową przyprawy chińskiej. Wszystko należy wymieszać, odstawić do lodówki. Po tym czasie smażymy kurczaka na pozostałych 2 łyżkach oliwy z oliwek, gdy się zrumieni posypujemy resztą przyprawy chińskiej i dodajemy cebulę drobno pokrojoną. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu nie dłużej jak 15 minut.
Do kurczaka możemy podać ziemniaki z piekarnika oraz sałatę lodową z dipem czosnkowym.
Ziemniaki z piekarnika:
ok. 20 sztuk ziemniaków
2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawa do ziemniaków
papier do pieczenia
Ziemniaki obieramy, kroimy w półksiężyce i gotujemy przez 5 minut (od zagotowania się wody). Wkładamy (odcedzone ziemniaki) do dużej salaterki, posypujemy przyprawą i polewamy oliwą. Wszystko mieszamy. Pieczemy w piekarniku na papierze do pieczenia przez 20 minut.
Sałata lodowa z dipem czosnkowym
1 mała sałata lodowa
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18%
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz
Sałatę rwiemy na mniejsze części. Czosnek należy przecisnąć przez praskę. W małym naczyniu mieszkamy majonez, śmietanę, sok z cytryny, przyprawy i czosnek. Dipem polewamy sałatę lodową.
Etykiety:
cebula,
czosnek,
danie w 60 minut,
dip,
kolacja,
majonez,
obiad,
pierś kurczaka,
po chińsku,
sałata lodowa,
szybki obiad,
z piekarnika,
ziemniaki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz