Dzisiaj zapraszam do spróbowania sycącej i rozgrzewającej zupy idealnej na jesienne i zimowe dni. Zupa ze względu na sposób przyprawienia przypomina odrobinę forszmak. Jej żelazne składniki to: podsmażone mięso, cebula, bulion, marchewka oraz po 1 łyżce śmietany, musztardy i przecieru pomidorowego do przyprawienia. Jeśli chodzi o główną treść czyli mięso można dodać również parówki, boczek czy kiełbasę. Dodatkowo w zupie doskonale komponować będzie się kukurydza z puszki oraz papryka.
Składniki:
1 litr bulionu
mała pierś kurczaka
20 dag mięsa mielonego
2 duże cebule
2 marchewki
4 ziemniaki
1 łyżka oleju
1 łyżka śmietany
1 łyżka musztardy
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól, pieprz, papryka, natka pietruszki do przystrojenia.
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy mięso z piersi kurczaka oraz mięso mielone, pod koniec dodajemy cebulę pokrojoną w półkrążki. W osobnym garnku gotujemy bulion, dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Po 10 minutach dodajemy podsmażone mięso wraz z cebulą. Całość gotujemy około 30 minut. Pod koniec doprawiamy zupę musztardą, śmietaną i przecierem oraz wsypujemy pozostałe przyprawy. Na wolnym ogniu gotujemy jeszcze 5 minut.
Pyszna, sycąca zupa. POLECAM
OdpowiedzUsuńZjeść zupę i pod kołdrę z alpaką :)
OdpowiedzUsuńTaka zupka rozgrzewa pewnie tak samo jak kołdry wełniane.
OdpowiedzUsuń